Sunday, May 1, 2011

Nak Beli Nasi Bungkus Pun Kena Ambil Nombor Giliran.


Hai semua..pagi tadi saya pergi pasar pagi dekat Greenwood.Actually bukan nak ke sana pun,tapi kedai yang kitaorang nak gi makan kat batu caves tak bukak lak.Sebab hari pekerja kot.Dah alang-alang lalu kat pasar pagi tu singgahlah jap nak beli nasi tuk sarapan.Pagi-pagi dah makan nasik kan patotlah temban (merujuk kepada diri sendiri ye)..haha..

Kitaorang (saya dan Afif) singgahlah kat satu gerai yang jual nasi berlauk,nasi dagang,nasi kerabu dan banyak lagilah.Memang ramai gilerlah orang.Terus je lah menyelinap masuk kat celah-celah orang ramai tu.Tapi makcik tu buat dekk je,tak tanya pun nak beli apa.Pastu tengok customer yang lain bagi nombor kat makcik tu,terus makcik tu bungkuskan nasi untuk customer tu.Saya terpinga-pinga jap.Aihh kena amik nombor ke?? Macam tak caya pon ada kan.First time ni beli nasi kat pasar pagi kena amik nombor.Biasa hospital ke kan kan.Tak tahulah kot-kot korang dah jumpa gerai yang mempraktikkan sistem nombor giliran ni.Disebabkan teruja nak rasa sedap ke tak nasi kat situ saya pon amiklah nombor giliran.Bila makcik tu panggil nombor 35 barulah order saya diambil huhhh..Saya beli nasi dagang lauk ayam.Dan dan dan...memang sedap pon nasi dagang tu.Nasi dahlah banyak,2 orang makan pun cukup.Patutlah gerai tu ramai gilak orang.Memang puas hatilah,terbaeekk!!

Bagus juga buat sistem nombor giliran macam tu.Teratur je dan tak ada yang berebut-rebut nak order.Taklah ada yang tak puas hatikan datang awal,tapi orang yang datang lambat dapat beli nasi dulu.Yelah penjual tu bukan perasan sangatkan sape datang awal,sape datang lambat sebab tengah busy membungkus nasi hehe..Pasni bolehlah penjual-penjual lain yang kedainya macam goreng pisang panas amalkan nombor giliran ni..Takdelah pening kepala layan kerenah customer yang macam-macam..


Terima kasih sudi baca..Sila datang lagi hehe..

10 org yg baik hati suda komen..anda? hee:

Cik Aish said...

haahaha seyes fest time dgr org jual makanan kene amik no giliran..ingtkan kat bank je..tp apa pun mmg btul la..bgs gak tu..takde la org rebut2..

Jom baca: Jom Join Bloglist BFF Cik Aish!

♥sophie♥ said...

wahh,, yeke sys ?? hebat lahh,, maju ;D
nk jugak rasa,, >.< lapau

puteri ain said...

gila majuu.. hehe

Cik Yana said...

First time dengar nak makan amek no giliran. Sedap sangat ni.

Lots of Love,
Cik Yana

Izyan Masri said...

KENE DATANG AWAL PAGI LAH KALAU MCM NI.NANTI NOMBOR HABIS :D

Cik Dodol said...

zaman dah maju. teknologi dah canggih. hehe. ;)

Aimie Lieyana said...

hehee..tulah semua dah maju sekarang..tapi memang kagum lah..pemikiran jauh ke depan..

noornazuha said...

kat mana kedai tuh?sampai kena amek no?ishhh

Aimie Lieyana said...

@N.Nazuha:Gerai kat pasar pagi =)

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

akak follow sini dik ^__^
byknyer beli nasi...mcm sedap jer...teruja nak pergi beli jgk...

Post a Comment